veised
veised, ka pärisveised (Bos), suured sõralised veislaste sugukonnast. Turjakõrgus 130–210 cm, pikkus 180–325 cm, pullid on lehmadest suuremad. Liikide arv on eri süsteemides erinev. Ühe süsteemi järgi kuuluvad sellesse perekonda päris- ehk koduveis (B. taurus), seebu, jakk, banteng, gaur ja kuprei (B. sauveli). Koduveise ulukeellane on tarvas.
Koduveis on arvukaim koduloomaliik, teda peetakse piima ja liha saamiseks. Mõnel pool on ta olnud töö- ja veoloom (selleks sobivad eriti kastreeritud isasveised ehk härjad). Veisenahk on töönduslik toore, sellest valmistatakse nt jalatseid.
Veisetõud
Maailmas on umbes 550 veisetõugu, kolmandik neist on piimatõugu veised. Põhja-Ameerikas peetakse suurima piimatoodangu pärast väga palju holsteini veist, tema genofondiga on kõikjal maailmas mõjutatud mustakirjusid ja friisi veiseid. Nn kahesuunalised veisetõud – piima-liha- ja liha-piimaveised, nt simmentali ja šviitsi veis – sobivad mäestikualadel pidamiseks.
Maailma enim kasvatatavad lihatõud (aberdiini-anguse ja herefordi veis, gallovei, šoti mägiveis) on välja kujunenud Suurbritannias. Walesi piirkonnast pärit walesi must veis on teistest mustadest lihatõugu veistest suuremakasvulisem, kuid tema lihastik on arenenud tagasihoidlikumalt. Piimatõugude hulgas oli 20. sajandi keskpaigani mitu mustakirjut tõurühma, keda nimetati briti friisideks, neil oli oluline hollandi-friisi veise (HF, hollandi mustakirju veis) mõju. USA ja Kanada holsteini veiste mõju suurenemisega hakati tegema vahet ka verelisuse järgi (briti friisi ja briti holsteini veise vahel), kusjuures üle 75% hollandi-friisi veiseid hakati nimetama briti holsteinideks. Euroopas, Ameerikas, Okeaanias ja isegi Aafrikas on laialt levinud äärširi veis (suure kohanemisvõime tõttu) ja džörsi veis (piima suure rasva- (6%) ja valgusisaduse (4%) tõttu). Kanalisaartel mitmest tõust aretatud görnsi veis on õrna kehaehituse ja peene luustikuga piimatüüpi veis, enim kasvatatakse teda Ameerikas ja Okeaanias.
Prantsusmaal on kõrvu lihaveisetõugudega (nt limusiin, šarolee, 20. sajandi keskel aretatud hele akviteen) tunnustatud ka piimatõuge, eelkõige punasekirjut holsteini veist; temaga võistleb piimakuselt montbeljardi tõug (tuntud ka prantsuse piimasimmentalina), kel on hea kohanemisvõime ja lopsakas kasv ning kes on ablas. Normandia veis on piima-lihatõugu, ta annab aastas üle 6000 kg rasva- ja valgurikast piima. Tal on põhiliselt punane kere ja nii ninapeeglil, kõrvade ja silmade ümbruses kui ka jalgadel punased laigud. Kasvab kiiresti. Tõug on levinud Ladina-Ameerikasse jm.
20. sajandi II poolel hakati USA-s ja Kanadas turu konjunktuuri pärast aretama spetsialiseeritud veisetõuge, seetõttu aretati kahesuunalised tõud piimatõugudeks; lihatõuge ristati omavahel, lisati seebu või piisoni verelisust. Hollandi tüüpi veisest kujundati kiiresti musta- ja punasekirju holstein ning šveitsi pruunist veisest ameerika šviits, kiiresti suurenes ka äärširi, džörsi ja görnsi veise piimajõudlus. Kahanes piima- ja suurenes lihalehmade arv. 1950. aastatel oli nende arv võrdne, aga järgneva 20 aasta jooksul muutus see suhteks 1:3. Tüüpilised lihaveised on neis maades hereford, aberdiini-angus ja punane angus. Mitme lihaveisetõu aretamisel on kasutatud brahmani veist (seebu), nt saadi aberdiini-angust kasutades punane brangus; kasvatatakse ka mitut seebutõugu. Beefalo tõug on kombinatsioon piisonist (3/8) ja lihaveisetõugudest (5/8), sellise verelisuse suhte säilitamine järgmistes põlvkondades on keerukas. Ladina-Ameerika riikides ja Aafrikas aretatakse valdavalt seebutõuge.
Saksa veisetõugudest on arvukaimad piima- ja kahesuunalised tõud. 56% veistest on mustakirjut holsteini tõugu, see hakkas kujunema 1960. aastal paljudest kohalikest mustakirjudest tõugudest, kasutati ka USA ja Kanada holsteine. Saksa Demokraatlikus Vabariigis kujundati mustakirjut holsteini ja džörsi veist ristates omaette saksa piimaveis, hiljem kasutati aretuses ainult holsteini tõugu. Punasekirju holsteini tõug (11%) on kujunenud kohalikku piima-lihatõugu parandades. Saksamaa lõunapoolsetes mägistes liidumaades kasvatatakse palju kahesuunalist (piima-liha- ja liha-piimatüüpi) simmentali tõugu (25%) ja šviitsi tõugu (6%). Punaste tõugude aretuses on kõrvu taani punase tõuga üks tähtsaimaid tõuge väikesearvuline angli veis (üle 15 000 lehma), ta on hea tervisega ning tema piim on rasva- (4,85%) ja valgurohke (3,61%). Kahesuunalised tõud on nt punasekirju (holsteini mõjuta) veis, vorderwälder ja gelbvieh. Lihaveisetõugudest on arvukaimad tüüpilised belgia sinine, limusiin ja šarolee, kohalikest uckermärker.
Taani veisetõugudest oli 1960. aastatel arvukaim taani punane tõug (70%), kuid USA ja Kanada holsteini tõu kasutamine taani mustakirju tõu aretuses (nagu Eestiski) kahandas punase veise osatähtsuse 9%-ni. Taani punane veis on olnud kõigi punaste piimaveisetõugude aretuskomponent, 19. sajandist alates on teda kasutatud ka eesti punase veise aretuses. Et taani punasel veisel on tugevad sõrad, hea kehaehitus ja valgurikas piim ning tema piimaveisetüüp on seoses šviitsi, rootsi punasekirju ja punasekirju holsteini kasutamisega uuenenud, on selle tõu kasutamine ennast igati õigustanud. Taani holstein (72% veiste koguarvust) annab aastas keskmiselt üle 8000 kg piima, selle rasva- ja valgutoodang on üle 35 kg. Mõningal määral on taani holsteini kasutatud eesti holsteini veise aretuses. Arvuliselt 2. kohal (12%) on Taanis džörsi veis, teda on piima suure kuivainesisalduse tõttu kasutatud eesti maatõu aretuses. Et punasekirju veise aretuses on kasutatud holsteini veist, on ta muutunud piima-lihaveisest piimaveiseks.
Ukraina veisetõugudest on arvukaim mustakirju veis, ta on levinud enim läänepoolsetes piirkondades, kohalike veiste aretuses on kasutatud Euroopa mustakirjusid tõugusid, sh eesti holsteini. Mustakirju veis on arenenud piimatüüp, tema jõudlus on rahuldav. Arvukuselt teine on Ukrainas kahesuunaline simmentali tõug, keda on eri aegadel ristatud nii piima- (punase- ja mustakirjud veised, džörsi veis) kui ka lihatõugudega (hereford jt). Mõõduka kasvu ja piimajõudlusega stepi punane veis on arvukaim Ukrainas ja Venemaal kasvatatav punane veisetõug. Aretuse algus ulatub 18. sajandisse, teda on parandatud angli, taani ja eesti punase veisega jt punasekirjude tõugudega. Taga-Karpaatia kohalikku veist alpialade šviitsi tõugu veistega ristates on aretatud pruun karpaatia veis. Seda veist on üle 100 000 isendi, ta on keskmist kasvu ja mägede rohumaadega hästi kohanenud. Ukraina valgepealine tõug on ajalooliselt kujunenud sarnaselt hollandi groningeni tõuga. Veis on piimatüüpi, keha valdavalt must, pea, kõhualune ja jalad valged; ohustatud tõug. Hall ukraina tõug on aborigeenne veis, kes püsinud sajandeid, levinud ka Ungarisse ja Rumeeniasse. Ta on kohanenud stepi oludega, tal on robustne kehaehitus ja iseloomulikud suured sarved ning hea lihajõudlus; varem on teda kasutatud ka tööveisena. Puhtatõuline hall ukraina veis kuulub ohustatud tõugude hulka, teda on säilinud kõigest mõni tuhat isendit, ülejäänud isendid on ristatud kultuurtõugudega.
Vene veisetõugudest tunnustati 1925. aastal mustakirjut tõugu. Teda mõjutasid Euroopa tõud (eelistati Hollandi veiseid), kujunesid eri tüübid. Mustakirjul tõul on tagasihoidlik piimajõudlus, ainult vähestes suurmajandites ületas aastane piimatoodang 7000 kg. Venemaa loodeosas on levinud teistest tõugudest vähe mõjutatud mustakirju holmogori tõug, ta on kohanenud sealsete karmide kliimaoludega. Jaroslavli kubermangus kujunes 19. sajandil jaroslavli veis, ta on värvuselt must, pea, kõhualune ning jäsemete ja saba alaosa valge. Tema piima kuivainesisaldus on suurem kui teistel mustakirjudel tõugudel. Simmentali veis on mustakirju veise järel Venemaal arvukuselt 2. kohal (19. sajandil toodi tõuloomi Šveitsist, Saksamaalt ja Austriast). Ta on piima-lihatüüpi ja tal on 7 piirkondlikku tõurühma, sh sõtševi tõug. Stepi punane veis on levinud Venemaa Euroopa-osas ning naaberriikides. Šviitsi veis kujunes 20. sajandi jooksul Šveitsist ja Saksamaalt sissetoodud tõuveiste alusel, ta on Kesk-Venemaal ja mägede piirkonnas (nt maa lõunaosas) väga hästi kohanenud. Tema põhjal on aretatud järgmised veisetõud: kostroma, alatau, kaukaasia ja lebedini tõug. Karjalas ning Peterburi ja Moskva ümbruses kasvatatakse äärširi veiseid.
Eestis on aretatud piimaveisetõuge, nende aretuseks on sisse toodud paljude tõugude aretusmaterjali (elusloomi, spermat ja embrüoid), nii on eesti maatõugu veise aretuses kasutatud läänesoome ja džörsi veist, eesti holsteini veise aretuses hollandi, saksa, taani ja briti veist ning ameerika ja kanada mustakirjusid veiseid või holsteine ja eesti punase veise aretuses taani punast, angli, šviitsi, rootsi ja norra punasekirjut veist ning äärširi ja punasekirjut holsteini. Eestisse on sisse toodud ka paljude lihatõugude veiseid, aretustööks on meil arvestatav populatsioon herefordi, aberdiini-anguse, limusiini, šarolee ja šoti mägiveise tõupuhtaid ja ristandemasloomi.
Loe täiendavalt artikleid Eesti piimakarjakasvatus ja Eesti lihaveisekasvatus.
Veisetõugude klassifikatsioon
Aretustaseme järgi jaotuvad veisetõud parandatud, aborigeenseteks, kultuur- ja põlistõugudeks, tootmistüübi alusel piima-, liha-, piima-liha-, liha-piima- ja töötõugudeks. Sageli on tõu algset tootmistüüpi aretusega muudetud, see on lähtunud kas turunõudlusest või teise riigi oludest (nt Euroopa tõud Ameerikas). Tõuge võib rühmitada algse päritolumaa järgi Suurbritannia (Briti), Prantsusmaa (Prantsuse), Itaalia, Saksamaa (Saksa), Venemaa (Vene) ja USA (Ameerika) tõugudeks. Värvuse järgi jaotatakse veiseid mustakirjudeks, punasekirjudeks, tähnilisteks ning punasteks, pruunideks, valgeteks (heledateks) ja mustadeks. Piimatüübilised tõud on enamasti musta- või punasekirjud, lihatüübilised ühevärvilised, kuid on erandeid. Maailma ligi 550 veise- ja seebutõugu on jaotatud 16 rühma, alarühmadesse on koondatud omavahel lähedasemad tõud, vahet tehakse originaaltõugude ja nendest aretatud tõugude vahel.
Välislingid
VE, 2006; EME 2, 2009 (M. Kraav, O. Saveli); muudetud 2011