sibul
sibul, harilik sibul (Allium cepa), 30–40 cm kõrgune köögiviljataim laugu perekonnast. Vars ja lehed on ruljad. Sordid jagunevad ühe- ja paljupungalisteks, keemilise koostise järgi kibedateks, poolkibedateks ja magusateks. Kibedaid paljupungalisi sorte kasvatatakse peamiselt põhjaparasvöötmes, magusaid ühepungalisi lõuna pool. Sibul sisaldab eeterlikke õlisid, flavonoide, prostaglandiine, fütontsiide, saponiini, õun- ja sidrunhapet ning suhkruid, vitamiinidest C-, B1- ja B2-vitamiini ning β-karotiini. Sibulal on antibiootiline ning baktereid hävitav toime. Sibula alkoholleotis (allitsep) alandab vererõhku, temaga ravitakse ka ateroskleroosi. Sibul ergutab seedimist ja vee eritumist organismist, temaga on ravitud neerukive, kõrgvererõhktõbe ja naistehaigusi. Sibulast on abi ka gripiviiruse korral ning ta vähendab veresuhkru taset ja trombi tekkimise riski. Välispidiselt tarvitatakse sibulat kõõma vastu ning peanaha raviks, sibulamahla tilgutatakse nohu puhul ninna, soolenugiliste tõrjeks tehakse sibulaleotisega klistiiri. Mulla suhtes on sibulataim nõudlik, ta kasvab hästi valgus- ja õhurikkas kasvukohas keskmise lõimisega viljakal mullal, põua ja liigniiskuse suhtes on ta tundlik. Sibulat kasvatatakse seemnest, istikust ja tipp- või valiksibulatest. Tippsibulad koristatakse augustis, need kuivatatakse kohe. Pärast kuivamist lõigatakse neil pealsed ära. Suuremaid tippsibulaid tarvitatakse tarbesibulana, 1–2,2 cm läbimõõduga tippsibulaid säilitatakse ületalve: suuremaid toatemperatuuril, väiksemaid (Ø alla 1 cm) algul 0°C juures, kevadel enne mahapanemist toatemperatuuril. Teisel aastal kasvatatakse tippsibulatest tarbesibulad. Valiksibulaid valitakse tarbesibula (eelmise aasta saagi) hulgast, nendest kasvavad suuremad tarbesibulad. Istikutest kasvatatakse harilikult poolkibedaid ja magusaid vähepungalisi sorte. Sibulaseemet külvatakse ka otse avamaale, kuid siis sõltub saagi õnnestumine palju ilmast ja sademeist.
Rindeline sibul (A. fistulosum var. viviparum) on talvekindel püsikköögivili. Taim seemet ei kasvata, teisel kasvuaastal tekivad varrele õisiku asemel kobarana paiknevad kuni 3 cm läbimõõduga sigi- ehk varresibulad. Sibulad sisaldavad eripärast lõhna ja maitset andvaid eeterlikke õlisid ning fütontsiide.
Loe täiendavalt artiklit talisibul.
Välislingid
- Sibul Toidutare kodulehel
- A. Luigela. Sibul on odav, maitsev ja tervislik Terviselehe kodulehel
- Sibul maheviljeluses
VE, 2006; EME 2, 2009 (L. Issako); muudetud 2011