Tagasi ETBL-i avalehele

nuikapsas

nuikapsas, koolrabi (Brassica oleracea var. gongylodes), köögiviljataim kapsasrohu perekonnast. Nuikapsas on võrdlemisi külmakindel ja kõige lühema kasvuajaga kapsas, seetõttu kasvatatakse teda tihti soojanõudlike tai­mede (nt kurgi, tomati) eelkultuurina. Kaheaastane, moodustab esimesel aastal produktiivorganina üma­ralt paksenenud varreosa, nn varsvilja. Vars hakkab jämenema, kui lehekodarikus on 5–6 lehte. Varsvili on sordist olenevalt ümar, lameümar või ovaalne, tema koor on valkjas- kuni intensiivselt roheline või puna­kas kuni violetne, läbimõõt ja mass on väga erinevad, vastavalt 5–20 cm ja 0,1–8 kg. Maitselt meenutab varsvili kaalikat või valge peakapsa sisevart, kuid on mahlasem ja õrnem. Sisaldab rohkesti C-vitamiini ja mineraalaineid. Toiduks tarvitatakse ka noori lehti, need on eriti vitamiini- ja mineraalainerikkad. Mulla suhtes on nuikapsas vähem nõudlik kui lillkapsas või peakap­sad. Paremini sobivad huumusrikkad liivsavimullad (pH 6,0–7,5). Kuivas kasvanud nuikapsa varsvili muutub puiseks ja maitsetuks.

Välislingid

EME 2, 2009 (L. Meensalu); muudetud 2011