Tagasi ETBL-i avalehele

kaalikas

kaalikas (Brassica napus subsp. rapifera), kaheaastane sööda- ja söögijuurvili ristõieliste sugukonnast kapsasrohu perekonnast. Esimesel aastal kasvatab lehekodariku ja lihaka juure, teisel õitseva ja viljuva varre. Juurvili sisaldab 5–7% suhkruid, mineraalaineid ning kuni 0,3‰ C-vitamiini. On valge ja kollase viljalihaga kaalikasorte, viimased on maitsvamad ja suurema bio­loogilise väärtusega, kuid vähem saagikad.

Kaalikas talub suhteliselt hästi külma, kuid on valgus- ja niiskusnõudlik, soodsaim kasvutemperatuur on 15–18 °C. Kaalikaseeme külvatakse otse põllule või kasvatatakse taimed ette. Saak koristatakse oktoobris. Hoidlas säilib hästi. Kahjurid ja haigused on põhiliselt samad mis kapsal. Boorivaesel mullal tekib kaalika klaasistumishaigus.

Välislingid

VE, 2006; EME 1, 2008 (M. Järvan); muudetud 2011