Tagasi ETBL-i avalehele

maapähkel

maapähkel, arahhis ehk Hiina pähkel (Arachis hypogaea), üheaastane põõsas liblikõieliste sugukonnast; pärineb Brasiiliast. Kasvatatakse troopikas ja lähistroopikas, eriti rohkesti Indias. Põõsas on tihe, 50–60 cm kõrgune. Õied kollased või valged, asetsevad maa­pinna lähedal. Pärast õie tolmlemist hakkab kasvama tugev õieraag günofoor, mis 5.–6. päeval pöördub alla, kuni surub rao otsas asuva teravatipulise kaunaalgme mulda. Geokarpsete kaunade tõttu on maapähkli kasvatamine keerukas ja töömahukas. Kaunad on umbsed, nende pehme osa tarvitavad kasvamiseks ära mõned seeneliigid ja koristamise ajaks on nad paljad. Õlitaimena on maapähkel tähtsuselt sojaoa järel maa­ilmas teisel kohal, tema seemned sisaldavad õli väga palju – keskmiselt 50%. Õlis on palju linoolhapet ning B- ja E-vitamiine. Maapähklist tehakse margariini, halvaad ja maapähklivõid, teda süüakse naturaalselt ja röstitult, tema jääkidest valmistatakse söödaks maapähklikooki ja -srotti. Maailma suurimad maapähklitootjad on Hiina, India, Nigeeria, USA ja Birma.

Välislingid

VE, 2006; EME 2, 2009 (A. Nõulik); muudetud 2011