Tagasi ETBL-i avalehele

salatsigur

Salatsiguri juur ja lehed ning õitsev võrse

salatsigur (Cichorium intybus var. foliosum), hariliku siguri mitmeaastane teisend, köögiviljataim. Esimesel kasvuaastal moodustab lehekodariku ja lihaka juure. Salatsiguri lehed on suured ja õrnad, laiade jämedate mahlakate rootsudega, asetsevad männasena juurel, harilikult moodustub neist tihe silinderjas pea. Salatsiguris on inuliini ja intübiini, ta soodustab maksa, mao ja kõhunäärme talitlust ning tugevdab vereloomet. Rohkesti on salatsiguris ka kaaliumisooli, mis reguleerivad neerude tööd. Intübiini põhjustatud mõru maitset saab mahendada, kui hoida lehti enne toidu valmistamist umbes 20 minutit soojas vees. Toiduks kasutatakse talvel ajatatud lehti, neid süüakse toorelt ja hautatult. Salatsigur on külmakindel. Juured kaevatakse sügisel mullast välja, lehed lõigatakse juurt vigas­tamata ära. Juuri säilitatakse hoidlas, kust neid võetakse ajatamiseks.

Välislink

VE, 2006; EME 2, 2009 (L. Meensalu); muudetud 2011