Tagasi ETBL-i avalehele

kirbik

Hariliku kirbiku taim, võrse ja vili

Punase pipra taim ja vili

kirbik (Capsicum), taimeperekond maavitsaliste sugukonnast. Tuntuim on üheaastane köögivilja- ja vürtsitaim harilik kirbik, ka punapipar ehk paprika (C. annuum, vananenud nimetus türgi pipar). Pärineb Kesk-Ameerikast, Euroopas viljeldakse teda alates 16. sajandist, eriti laialdaselt sooja kliimaga aladel; Eestis kasvatatakse harilikku kirbikut peamiselt katmikalal. Vili on koonusjas (munajas) paljuseemneline ebamari, mida ekslikult nimetatakse kaunaks, sisaldab C- (kuni 300 m%), B1-, B2- ja P-vitamiini ning karotiini (kuni 10 m%). Tehnilises küpsuses olevate viljade värvus on mitmesugust tooni rohe­line, täisküpsuses viljad on punased, kollased või pruunikad. Alkaloid kapsaitsiini sisalduse järgi jaota­takse hariliku kirbiku sordid magusateks (tarvitatakse toiduks) ja kibedateks (kasutatakse maitsestamiseks, nn punane pipar). Väikeste eredavärviliste viljadega kirbikusorte kasvatatakse ka ilutai­mena. Sobivad kasvutingimused on samasugused kui tomatil.

Välislingid

VE, 2006; EME 1, 2008 (M. Järvan)