Tagasi ETBL-i avalehele

atsidofiilbakterid

atsidofiilbakterid, bakterid (peamiselt Lactobacillus'e ja Streptococcus'e perekonna liigid), kes elutsevad ainult happelises keskkonnas (optimaalne pH 3,0–3,5), mis tekib nende elutegevuses moodustunud vabade orgaaniliste hapete (piimhappe, etaanhappe jt) tõttu. Mõningaid kultuurliike kasutatakse piimatööstuses atsidofiilpiima ja -baktermassi ning teiste toodete valmistamiseks.

Atsidofiilpiim ergutab maonõre eritumist ja soodustab sööda seedimist, on hästi omastatav, sisaldab vitamiine (eriti B-vitamiine) rohkem kui tavaline piim, temas leidub ka antibiootikume. Atsidofiilpiima ja atsidofiilbaktermassi tarvitatakse ka raviks. Atsidofiilpiimale võib lisada suhkrut ja maitseks vanilliini.

EE 1, 1985; EME 1, 2008 (K. Peterson)