toidumärgised
toidumärgised, geograafiliste ja traditsiooniliste eritunnuste märgised, võimaldavad ettevõttel (tootjal) oma toodet ebaõiglase konkurentsi eest kaitsta. Euroopas on kasutusel näiteks kaitstud päritolunimetus (toode pärineb ühest kindlast riigist või piirkonnast ning tal on ainult sellele paigale iseloomulikest inim- ja keskkonnateguritest tulenevad omadused), kaitstud geograafiline tähis (vähemalt üks toote valmistamise järk on olnud selles geograafilises piirkonnas, kuid toote seos piirkonnaga võib põhineda ka mainel), garanteeritud traditsiooniline eritunnus (toode on koostise ja valmistamisviisi poolest traditsiooniline, erineb teistest samalaadsetest toodetest, kusjuures välimust tunnusjooneks ei loeta) ning Euroopa Liidu mahepõllumajandusele viitav märk (toode on valmistatud EL-i mahepõllumajanduse nõudeid järgides). Euroopa toidumärgistele vastavust kontrollib Veterinaar- ja Toiduamet.
Eestis on kasutusel järgmised toidumärgised:
- Tunnustatud Eesti maitse (toote põhitooraine pärineb Eestist)
- Tunnustatud maitse (toode on kvaliteetne, tooraine võib pärineda nii Eestist kui ka mujalt; mõlemat annab välja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda)
- Eesti parim toiduaine (uus kodumaine toode, mis on toodud turule konkursile eelneva aasta jooksul, väljaandja Eesti Toiduainetööstuse Liit; antakse ka kuldmärke Eesti parim toiduaine, Eesti parim toit tervisele ja Eesti parim rahvuslik toode ning hõbemärki)
- Eestis kasvatatud (toode on Eestis kasvatatud, harilikult antakse aiasaadusele, kehtib ühe aasta, väljaandja Eesti Aiandusliit)
- Aus kaup (toote valmistamisel ei ole kasutatud mehaaniliselt konditustatud lihamassi, väljaandja Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon)
- ökomärk (toode on toodetud ja töödeldud mahepõllumajanduse nõuete järgi, seda märki võib taotleda mahetootjana riiklikult tunnustatud ja registrisse kantud ettevõte).
Välislingid
- Pääsukesemärk on tuntuim ja mõjukaim toidumärgis Eestis Maitsemeister kodulehel
- Uued toidumärgised Euroopa Komisjoni kodulehel
EME 2, 2009 (A. Nõulik)