ternespiim
ternespiim, kolostrum (colostrum), imetajail esimestel päevadel pärast sünnitust erituv piim. Harilikust piimast on ternespiim kollasem ja sisaldab rohkem valke, mineraalaineid ja rasvu. Temas leiduvad magneesiumisoolad kiirendavad peristaltikat ja esirooja (nn soolepigi) väljutamist. Ternespiimas on palju nakkusvastaseid kolostraalkehakesi – gammaglobuliinirohkeid rasvatilgakestega täitunud rakulisi osi. Need kaovad piimast 2–3 nädala pärast ja ilmuvad uuesti laktatsiooni lõppjärgus. Ternespiima eritub 4–5 päeva. Seda ei tohi viia piimatööstusesse ega toorelt juua, küll aga võib sellest valmistada kuumutatud toitu (kalgendub suure valgusisalduse tõttu puderjaks massiks).
Välislink
- K. Kenk. Ternespiim – kas uus imerohi? Õhtulehe kodulehel
- U. Kokassaar. Võitlusvõimeline piim Loodusajakiri kodulehel
EME 2, 2009 (M. Kraav)
Kategooriad: Bioloogia mõisted