Tagasi ETBL-i avalehele

ternespiim

ternespiim, kolostrum (colostrum), imetajail esi­mestel päevadel pärast sünnitust erituv piim. Hari­likust piimast on ternespiim kollasem ja sisaldab rohkem valke, mineraalaineid ja rasvu. Temas leiduvad magneesiumisoolad kiirendavad peristaltikat ja esirooja (nn soolepigi) väljutamist. Ternespiimas on palju nakkusvastaseid kolostraalkehakesi – gammaglobuliinirohkeid rasvatilgakestega täitunud rakulisi osi. Need kaovad piimast 2–3 nädala pärast ja ilmuvad uuesti laktat­siooni lõppjärgus. Ternespiima eritub 4–5 päeva. Seda ei tohi viia piimatööstusesse ega toorelt juua, küll aga võib sellest valmistada kuumutatud toitu (kalgendub suure valgusisalduse tõttu puderjaks massiks).

EME 2, 2009 (M. Kraav)