Tagasi ETBL-i avalehele

Maag Piimatööstus

Maag Piimatööstus, AS Maag Piimatööstus, piimatoodete ja jäätiste tootmise ning turustamisega tegelev toiduainetööstuse ettevõte, AS Maag Grupi tütarettevõte; asutatud 2003, peakontor ja tootmise asukoht Jõhvi linn, juustutööstus Annikveres. Ettevõttel on tootmispinda ca 11 000m2, töötajaid 213 (2013).

MAAG Piimatöösutse tooteid turustatakse Farmi, Jänks ja Ekstra kaubamärgi all. Ettevõtte tootevalikusse kuuluvad lisaks traditsioonilistele piimatoodetele (piim, keefir, hapukoor, kodujuust, juust, või jt) ka näiteks esimene kodumaine kreeka tüüpi jogurt, Jänksi jogurtishake ja Farmi Köögi toorjuust. Tooted on valmistatud ainult Eesti, peamiselt Viru- ja Vooremaalt varutud piimast.

Ajalugu

Maag Piimatööstus põhineb Rakvere ümbruskonnas alguse saanud Eesti vanimal piimatööstusel. 1850 alustas tegutsemist Kunda mõisameierei ja 1909 asutati Jõhvi piimaühistu Toila talunike poolt. Ühingu peamine tegevus oli piima toimetmine Peterburi turule. 1914 ehitati Jõhvi raudteejaama lähedale aurumeieri. 1925 sai ettevõte nimeks Jõhvi Piimaühing. Tootmise maht kasvas pidevalt – 1912 võttis ettevõte vastu umbes 240, 1925 umbes 560 ja 1938 5320 tonni piima. Nõukogude võimu tulekuga piimaühistud natsionaliseeriti. 1952 alustas tööd Narva linnapiimatööstus, 1963 moodustati Rakvere ja 1972 Jõhvi piimatoodete kombinaat (vahepeal ka Kohtla-Järve piimatoodete kombinaat). Neist viimane oli projekteeritud võimsusega 250 tonni piima ööpäevas, varustamaks piimatoodetega Kirde-Eesti tööstuspiirkonda ja osaliselt ka Leningradi linna. 1981 oli kombinaadis 462 töötajat, ettevõte varus 44 750 tonni toorpiima, millest toodeti 41 342 tonni valmistoodangut. Sortimenti kuulusid  piim, või, koor, keefir, kodujuust, kohuke, kohupiim, pett ja hapupiim. 1999 võeti Rakvere Piimatööstuses kasutusele Farmi kaubamärk, 2003 omandas AS Hea Meier Jõhvi Piima varad ning asutati Maag Piimatööstus. 2007 omandas Maag Piimatööstus Eesti vanima piimatööstuse Rakvere Piim. 2011 Jõhvi tootmishooned renoveeriti ja laiendati ning 2012 viidi kogu tootmine üle Jõhvi, juustutööstus tegutseb Annikveres.

Loodud 2014