Tagasi ETBL-i avalehele

küüslauk

küüslauk (Allium sativum), väikestest sibulakestest (nn küüntest) koosneva liitsibulaga maitse- ja ravim­taim laugu perekonnast. Nii küüslaugu sibulat kui ka rohelisi lehti kasutatakse lisandi ja maitseainena konservi- ja vorstitööstuses ning kulinaarias, selle lisamine toiduaineile parandab nende säilivust. Rohke fütontsiididesisalduse tõttu kasutatakse küüslauku farmaatsiatööstuses ja rahva­meditsiinis. Küüslauku  ja sellest valmistatud ravimpreparaate tarvitatakse paljude haiguste korral. Kibeda maitse ja eriomase lõhna annab küüslaugule bakteritsiidse toimega allitsiin. Eristatakse putkumatuid ja putkuvaid küüslaugu vorme ning tali- ja suviküüslauke. Kultuurvorme paljundatakse vegetatiivselt tütar- või varresibulate abil. Viljeldakse kõigis maailmajagu­des. Eestis kasvatatakse peamiselt koduaedades.

Välislingid

VE, 2006; EME 1, 2008 (L. Meensalu); muudetud 2011