Tagasi ETBL-i avalehele

vorst

vorst, toit: peenestatud lihaga, subproduktidega, pudruga vms täidetud soolikas (nüüdisajal ka tehissool või muu kileümbris).

Eesti rahvuslikud vorstiliigid on tangu- ja jahuvorst. Tanguvorsti ehk nn valge vorsti täidiseks oli odratangudest või -jahust keedetud puder, millesse oli lisatud pekitükke, hakitud sibulat, soola ja vorstirohtu. Vorstipudrule seaverd lisades saadi verivorst. Vorstipudruga täidetud seasoolikad keedeti (mõnikord küpsetati) ja säilitati rõngastena. Enne söömist küpsetati vorste ahjus või kerisel või praeti pannil. Jämedasse soolde või maonahasse tehtud suurt vorsti nimetati (v.a Võru murde alal) mauguks. Vorstid on kogu Eestis jõulutoit ka nüüdisajal.

EE 12, 2003; VE, 2006